Primăria Municipiului Ploiești informează comunitatea locală că, până în data de 30 iunie a.c., se pot depune proiectele pentru Bugetare participativă.

Bugetul participativ reprezintă un instrument de management deschis, incluziv și transparent, care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide, în mod direct, cum se va cheltui un procent clar definit în acest sens din bugetul local.

Reamintim că, în cursul anului 2021, a fost adoptată, de către Consiliul Local Ploiești, Hotărârea nr. 153 privind aprobarea proiectului “Bugetare participativă în municipiul Ploiești, județul Prahova”. Totodată, a fost lansată o platformă pentru Bugetare participativă în Municipiul Ploiești (https://bugetareparticipativa.ploiesti.ro/), prin intermediul căreia cetățenii interesați au posibilitatea de a încărca și prezenta proiectele, pe diferite domenii de aplicare, cu impact la nivel local, ce beneficiază de finanțare din bugetul acestei campanii. Accesând acest instrument de lucru electronic, cetățenii se pot implica activ în viața comunității locale prin transmiterea unor propuneri de proiecte.

Regulamentul privind modul de derulare a proiectului de bugetare participativă în municipiul Ploiești poate fi consultat accesând următorul link: http://www.ploiesti.ro/…/153_14.05.2021_anexa_bugetare…

În cadrul procesului de Bugetare participativă, pot depune proiecte toți cetățenii cu drept de vot din Municipiul Ploiești.

Bugetul participativ presupune transferul către cetățeni a responsabilității decizionale la nivelul comunității locale, pentru un procent de 5% din valoarea bugetului secțiunii de dezvoltare fonduri proprii pentru anul în curs, al Municipiului Ploiești.

Proiectele depuse trebuie să se încadreze în următoarele domenii de aplicare:

  • Amenajare de spații verzi, locuri de joacă, urbanism, artă stradală;
  • Educație, cultură, știință, tineret și sport;
  • Protecție și asistență socială;
  • Sănătate;
  • Protecția mediului;
  • Turism;
  • Digitalizare și smart city.

Toate propunerile trimise de cetățeni se introduc în Lista generală de propuneri. Acestea sunt filtrate, analizate și fuzionate (în caz că sunt complementare) de către Comisia de evaluare a proiectelor, care are responsabilitatea de a transforma aceste idei de proiecte în propuneri de proiecte și care, în conformitate cu criteriile de eligibilitate stabilite prin Hotărârea Consiliului Local 153/14.05.2021, să elaboreze Lista provizorie cu proiecte eligibile.

Ulterior, cetățenii municipiului nostru pot decide prin vot, accesând platforma amintită (https://bugetareparticipativa.ploiesti.ro/), proiectele care pot fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Ploiești pentru acest exercițiu bugetar.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *