Cafeaua face parte din rutina de zi cu zi a multor oameni, savurând-o în diferite momente ale zilei pentru a ne încărca ,,bateriile”. Pentru majoritatea oamenilor, o ceasca fierbinte sau rece de cafea este o placere ce îi ține în putere toată ziua.
De asemenea, studiile asociaza cafeaua cu mai multe beneficii pentru sanatate, printre care se numara si un risc scazut de moarte timpurie, dupa cum arata un raport publicat de Harvard Medical School.
„Cunostintele noastre despre cafea se inmultesc. Pe zi ce trece invatam mai multe atat despre beneficiile, cat si despre riscurile consumului de cafea„, sustine dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie si nutritie la Scoala de Sanatate Publica Harvard “T.H. Chan”.
Boabele de cafea nu sunt numai gustoase, ele contin si cantitati mici de magneziu, potasiu si niacina (cunoscuta ca vitamina B3). Iar cafeina conținută de aceasta, ne reduce oboseala si poate imbunatati vigilenta si capacitatea de concentrare.
Nutrienții conținuți de cafea
O ceasca de cafea contine o serie de nutrienti importanti pentru organism:
• Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnica recomandata;
• Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din doza zilnica recomandata;
• Mangan si potasiu: 3% din doza zilnica recomandata;
• Magneziu si niacina (B3): 2% din doza zilnica recomandata;
Care este limita cafelei? Când devine aceasta nocivă?
Dr. Eric Rimm spune ca beneficiile cafelei pentru sanatate sunt asociate cu un consum intre una si cinci cesti de cafea pe zi.
Prea multa cafeina – peste 300 de miligrame pe zi – poate duce la insomnie, nervozitate si palpitatii cardiace. Iar cafeina consumata dupa pranz poate perturba somnul. „Daca bei cafea si dormi mai putin de 7 ore in fiecare noapte, s-ar putea sa ai un risc crescut de a dezvolta alte afectiuni cronice pe termen lung„, spune dr. Rimm. Prea multa cafeina poate creste valorile tensiunii arteriale. Însă partea buna este ca efectele negative ale cafeinei dispar atunci cand aceasta este eliminata din dieta.
Continut cafeina în cafea si in diverse alte bauturi:
- 1 ceasca Espresso (30 ml): 40-75 mg
• 1 ceasca Espresso decafeinizat (30 ml): 0-15 mg
• 1 ceasca Cappuccino (60-100 ml): 154 mg
• 1 cafea filtru (240 ml): 95-200 mg
• 1 cafea filtru decafeinizata (240 ml): 2-12 mg
• 1 cana ceai negru (240 ml): 14-61 mg
• 1 cana ceai negru decafeinizat (240 ml): 0-12 mg
• 1 cana ceai verde (240 ml): 24-40 mg
• 1 Coca-cola (355 ml): 35 mg
• 1 Coca-cola zero (355 ml): 35 mg
• 1 Coca-cola diet (355 ml): 38-47 mg
• 1 Pepsi (355 ml): 32-39 mg
• 1 Sprite (355 ml): 0 mg
• 1 ceasca ciocolata calda (235 ml): 5-8 mg
• 2-3 tablete de ciocolata (20 g) – 12 mg
Așadar, în cazul în care te gândeai că nu e bine să bei cafea sau mai mult de o cească pe zi dr. Rimm îți confirmă că este absolut în regulă. Iar daca nu sunteti consumători de cafea, există o multime de alte băuturi de unde va puteti lua nutrientii respectivi si nu trebuie să vă faceți griji.
Sursă: reginamaria.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.