Sursă: forbes.ro

Pe 6 mai, legendara coroană a Sfântului Eduard va fi pusă pe capul regelui Charles al III-lea, ca parte a unui ritual de încoronare, care datează de secole. Ceremonia oficială de încoronare este programată să înceapă la ora 13:00, ora României.  

Încoronarea este un rit străvechi care simbolizează începutul domniei sale, deși acesta a fost deja încoronat la moartea mamei sale, scrie BBC.

Coroana, care marchează începutul unei domnii, reprezintă una dintre piesele de rezistență ale bijuteriilor regale fiind folosită la încoronări încă din secolul al XIII-lea. Actuala versiune a coroanei a fost realizată, însă, în 1661, pentru regele Charles al II-lea (Carol al II-lea). Este făcută din aur masiv de 22 de carate, are 30 de centimetri înălțime și cântărește 2,23 kg. Este încrustată cu 444 de pietre prețioase și semiprețioase printre care acvamarin, topaz, rubine, ametiste sau safire. Pietrele din coroană obișnuiau să fie detașabile și erau închiriate special pentru încoronări. Abia în secolul al XX-lea au fost fixate pe coroană.

Istoria coroanei

Păstrată în cadrul Westminster Abbey, locul de înmormântare a lui Edward, coroana este cel mai vechi obiect din colecția de bijuterii ale Coroanei expuse la Turnul Londrei, a fost salutată ca fiind „singurul mare supraviețuitor” al regaliei medievale.

Coroana a fost făcută pentru Carol al II-lea în 1661. Este numită după o versiune mult mai veche, care a aparținut regelui și sfântului anglo-saxon, Edward Mărturisitorul. El a fost înfățișat purtând o coroană în faimoasa tapiserie Bayeux din secolul al XI-lea.

Coroana lui Edward – considerată o relicvă sfântă – a fost folosită la încoronări de sute de ani.Dar s-a topit în anii 1600 după execuția regelui Carol I de către Oliver Cromwell.

După moartea lui Cromwell, cu regalitatea din nou la modă, regele Carol al II-lea a comandat un nou set de bijuterii ale coroanei, inclusiv Coroana Sfântului Eduard și o nouă coroană de stat (pe care este fotografiat purtând-o în imaginea de mai sus).

Se crede că coroana lui Edward avea foarte puține bijuterii. Dar versiunea lui Carol al II-lea avea diamante și pietre prețioase colorate care au fost închiriate special pentru suma princiară de 500 de lire sterline, potrivit istoricului Crown Jewels Anna Keay. Asta ar fi aproximativ 75.000 de lire sterline astăzi.

Sursă: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *