Sursă foto: ArtSupplyUk

Una dintre cele mai controversate manifestări artistice este graffiti-ul. Capitala a fost invadată, și ,de asemenea, și orașul nostru, Ploiești. Amprenta artistică a rebeliunii poate fi observată peste tot pe clădirile din centrul istoric dar şi case sau pasaje de la periferie. Noaptea, tinerii ies cu feţele acoperite şi desenează pe tot ce le iese în cale. ,,Acesta este modul în care încearcăm să ne facem remarcaţi”, spun cei care duc graffiti-ul la rang de artă. Totuși, legea are un cuvânt de spus în fața pasiunii. În ciuda amenzilor uriaşe, tinerii nu se lasă intimidaţi, spune Observatornews.ro

Texte, pete de culoare: forme nedefinite. Pot fi găsite la întâmplare peste tot, în cartiere sau în centru. „Impresia este dezolantă chiar începând cu Gara de Nord, care e o poartă importantă, şi continuând spre mai mare aglomeraţie spre zona centrală”, spune Sorin Dumitraşcu, fost arhitect şef al Capitalei.

Graffiti, între artă şi vandalism

Desenele sunt coşmarul proprietarilor de case şi apartamente. Pentru ei este, însă, o luptă pierdută. „Şi la lift, înăuntru la mine au intrat şi au făcut graffiti”, povesteşte un bucureştean. „Execrabil! Nu se curăţă. Nu ştiu ce au în ele. Măi, eu înţeleg dar fă ceva, eu pictez, fă ceva să îmi placă. Când trec aşa să o văd pe Maica Tereza”, se plânge un proprietar. Artiştii rebeli sunt aproape imposibil de prins. 

Nu toate formele de grafitti sunt mâzgălituri, unele chiar sunt artă.

Parlamentarii au dat o lege prin care amenzile pentru graffiti ajung la 6.000 de lei iar autorii au la dispoziţie 15 zile să şteargă desenul, în speranța să îi descurajeze pe vandali. Până acum, Poliţia Locală din Bucureşti a dat doar 40 de sancţiuni. 

„Mărirea unei amenzi nu îi va speria pe cei care fac chestia asta din dorinţa de a-şi exprima talentul liber. Ei  vad ca pe o formă de artă ceea ce fac ei, toate semnăturile de pe pereţi sunt dezvoltarea propriului brand”, spune Florin Cage, Sweet Damage Crew.

Care sunt soluţiile posibile

„Soluţia este protejarea cu un tip de lac special care să permită îndepărtarea foarte uşoară şi foarte rapidă a vopselei de graffiti precum şi monitorizarea video a faţadei clădirilor importante”, crede Sorin Dumitraşcu, fost arhitect şef al Capitalei.

„Autorităţile ar trebui să pună la dispoziţie spaţii special amenajate pentru aşa ceva. Să nu mai fie fugăriţi şi alergaţi. Ar trebui modificată legea, să fie o derogare pentru pictatul pereţilor în mod legal”, consideră Florin Cage.

Amenzi grele în ţări din Europa

În alte ţări din Europa, pentru vandalizarea clădirilor cu graffiti sunt sancţiuni mult mai dure.

„Guvernul italian a aprobat o lege care prevede amenzi de până la 60.000 de euro pentru cei care distrug monumente şi obiective de patrimoniu. Asta după ce s-au cheltuit peste 40.000 de euro din bugetul statului pentru a curăţa faţada palatului Madama din Torino, vandalizată de tinerii pasionaţi de graffiti”, transmite Cornelia Crîşmaru, corespondent Observator în Italia.

În Austria, pedeapsa poate ajunge până la 5 ani de închisoare.

Sursă: Observatornews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *