Planul lui Iulian Dumitrescu pentru Prahova: energie gratis pentru școli, spitale, iluminat public și administrație locală

Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a cerut Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, să fie de acord cu alocarea fondurilor europene nerambursabile necesare construcției unui parc de fotovoltaice care să asigure producția energiei electrice consumate pentru școli, spitale, iluminat public, cămine culturale, biblioteci etc. Banii ar urma să provină din Programul Operațional Tranziţie Justă (POTJ) 2021-2027. Pentru accesarea acestei finanțări, se va constitui o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară formată din Consiliul Județean Prahova și toate primăriile din județ. Energia electrică produsă va acoperi apoi consumul autorităților publice din Prahova și al instituțiilor subordonate.


„Într-o perioadă în care avem probleme cu prețurile la energie electrică, putem să construim propria noastră sursă de energie electrică verde și să asigurăm consumul pentru școli, spitale sau alte instituții aflate în subordinea Consiliului Județean și primăriilor. Banii astfel economisiți îi vom putea folosi pentru a rezolva alte probleme din comunitățile noastre. Am vorbit cu domnul ministru Boloș despre proiectul nostru și acesta a apreciat că va avea un impact major asupra județului nostru”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova.


Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a participat la Ploiești, la o întâlnire de lucru cu reprezentanții administrației publice județene cu privire la fondurile nerambursabile de 277 milioane de Euro alocate județului Prahova prin Programul Operațional Tranziţie Justă (POTJ) 2021-2027.


„Vrem ca, în funcție de particularitățile din Prahova și de viziunea locală de dezvoltare, acești bani să fie orientați spre susținerea unor măsuri care produc efecte consistente, cu impact pe termen mediu și lung. Sunt sigur că, împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vom găsi cele mai bune soluții pentru a-i sprijini pe prahoveni să facă față provocărilor economice și sociale legate de tranziția către o economie verde”, a mai declarat Iulian Dumitrescu.


Județul Prahova se numără printre județele cu cele mai multe proiecte contractate și cu cele mai mari rate de absorbție a fondurilor europene. În 2023, pentru fiecare leu încasat direct din taxe și impozite, Consiliul Județean Prahova atrage 18 lei din fonduri europene.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *