Sursă foto: Doxologia

Ieri, 17 aprilie, părintele mitropolit Teofan, a oficiat slujba de Liturghie la Biserica Parohiei cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Mina” din Iași. Acesta a ținut o predică impresionantă în fața credincioșilor, vorbind despre importanța sărbătorii pascale și despre apropierea dintre om și Hristos.

„Fiecare om are calea lui. Uneori calea lui nu este repetată de nimeni pe acest pământ, oricât de multe persoane au fost, sunt și vor fi. Totuși, sunt câteva elemente definitorii, care ne arată dacă suntem, mai bine spus dacă tindem a fi, pentru că a fi în totalitate e greu pentru noi, oamenii obișnuiți. A tinde spre a fi martor al Învierii Donului Hristos.

În primul rând, rugăciunea adusă lui Dumnezeu, ca să ne ofere puterea credinței în Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat despre care Evanghelia ne spune că este «Unul-Născut al lui Dumnezeu, care se află în sânurile Tatălui din veșnicie», iar Sfântul Ioan Botezătorul, care s-a născut cu șase luni înainte de Domnul Hristos spune de despre El că «mai înainte de mine a fost», adică din veșnicie și «nu sunt vrednic să mă aplec și să-i ating cureaua încălțămintelor». La fiecare Sfântă Liturghie, preotul în Sfântul Altar se roagă zicând: «Strălucește în inimile noastre lumina cea curată a cunoașterii Dumnezeirii Tale». Chemarea de a cunoaște taina, de a ne apropria de Taina Dumnezeirii Domnului Hristos. Aproprindu-ne și tinzând a ne apropia tot mai mult devenim martori și mărturisitori ai Învierii Domnului Hristos.

„Cel care se roagă, se bucură și mulțumește este om al Învierii” Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan

„Totodată, părtășia noastră la calitatea de martori ai Învierii Domnului Hristos se arată pentru noi și pentru cei din jurul nostru prin participarea cel puțin odată pe săptămână la Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, căci Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie nu este cu nimic mai puțin decât evenimentul cel mare al Învierii Domnului Hristos. A nu participa la Dumnezeiasca Liturghie în calitatea de creștin ortodox, înseamnă a nu participa de fapt la răstignirea, moartea și învierea Domnului Hristos.

Ierarhul l-a felicitat, la începutul Liturghiei, pe părintele paroh Vasile Nechita, care a împlinit în cea de-a doua zi de Paști 70 de ani de viață și 45 de ani de când a primit hirotonia și a devenit preot.

La finalul slujbei, după cuvântul de recunoștință oferit de părintele paroh Vasile Nechita, acesta a primit ca răsplată pentru întreaga sa activitate, cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Crucea Moldavă, anunță Doxologia.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *