În contextul în care unitățile de învățământ din Băicoi vor face un pas important spre viitor, iar metodele de predare vor fi îmbunătățite prin sume de bani obținute cu ajutorul PNRR, primarul Marius Constantin acordă un interviu publicației Ziarul de Ploiești.
NOTĂ: Administrația locală a depus un proiect care prevede achiziția unor echipamente inteligente pentru grădinițele, școlile și liceul din oraș.
– Domnule primar, înțeleg că, la finele lunii martie, ați depus în cadrul PNRR o cerere de finanțare, pentru „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitare din Băicoi”. Despre ce este vorba?
– Așa cum am spus, încă din 2017, consider prioritare două domenii de activitate: sănătatea și învățâmântul. În ele am investit constant, în ultimii ani, și continuăm să o facem, pentru că, alături de economia locală și de infrastructură, reprezintă cei patru piloni pe care ne putem construi viitorul orașului.
Așa cum știți, am reușit să modernizăm mare parte dintre clădirile care găzduiesc unități de învățământ, inclusiv pe parte de eficientizare energetică, așa că investițiile în dotările interioare par o continuare firească. Numai că, de data aceasta, pentru că avem posibilitatea să apelăm la fonduri europene, vom cumpăra lucruri cu adevărat spectaculoase și, în același timp, extrem de utile.
Ne dorim să aducem școlile la un nivel european, fără nici un pic de exagerare. Nu suntem la prima tentativă, de altfel. Prin Programul Național de Dezvoltare Locală am atras fonduri extrabugetare pentru dotarea Grădiniței 1 și Școlii Liliești, respectiv am achiziționat catedre, scaune, bănci, cuiere, dulapuri, videoproiectoare etc. PNRR permite, prin pilonul VI, să cumpărăm atât mobilier clasic, materiale didactice, cât și echipamente inteligente.
– Ce reprezintă acestea?
– Dacă până acum profesorii erau obligați să-și adapteze metodele de predare pentru noile generații de elevi, care s-au născut într-o eră digitală, dar nu aveau la dispoziție instrumentele adecvate, de cele mai multe ori, iată că noi le venim în ajutor, prin această investiție. Cadrele didactice vor avea la dispoziție echipamente moderne, care le pot ușura munca și care, în același timp, pot fi mult mai atractive pentru copii. Vorbim de o tehnologie în pas cu cerințele actuale și chiar cu cele viitoare.
Cei mai mulți dintre elevi sunt deja familiarizați cu un telefon sau un televizor inteligent, așa că am certitudinea că se vor adapta ușor și chiar o să le facă plăcere. De altfel, am investit și în dotarea orașului cu mobilier smart, astfel că avem deja un parc care permite accesul la internet sau încărcarea gratuită a dispozitivelor IT.
În ceea ce privește proiectul despre care vorbim, vom cumpăra table interactive pentru 56 săli de clase, de la grădinițe și până la liceu, care au posibilitatea de a fi accesate digital, astfel că pot fi folosite atât în prezentarea lecțiilor, în scriere, dar și ca ecrane pe care pot fi vizionate clipuri, fotografii, planșe etc. De asemenea, vor fi conectate la internet, ceea ce va permite o documentare suplimentară. Totodată, pot fi folosite ca ecrane pentru videoconferințe, pentru că vom achiziționa și camere video.
Alte echipamente pe care le vom cumpăra sunt laptop-uri, sisteme de sunet, imprimante multifuncționale, scanere portabile, alte echipamente digitale.
Aceleași achiziții inteligente vor fi făcute pentru mai multe laboratoare școlare, astfel că lecțiile și experimentele vor deveni cu adevărat spectaculoase. Sigur că acest lucru va presupune un efort inițial din partea cadrelor didactice, pentru a se pune la punct cu aceste tehnologii, dar am încredere că metodele de predare se vor schimba semnificativ și că elevii vor deveni mai atenți la ore.
– Unde merg aceste achiziții?
– Toate unitățile de învățământ din Băicoi au fost prinse în acest proiect și când spun asta nu mă refer doar la cele cu personalitate juridică. Chiar și la mine în birou, după cum se poate observa, a fost instalată o astfel de tablă interactivă, pe care lucrez zilnic. Îmi ușurează enorm munca, pentru că toate datele digitale pot fi salvate mai repede, pot fi transferate altor structuri din subordine sau pot fi trimise, prin internet, altor instituții publice.
Ne adaptăm cerințelor mileniului III. Toate aceste tehnologii ne conectează cu lumea, ne ajută să înțelegem mai repede tendințele globale și, în final, ne facem mai adaptabili mediului de lucru specific viitorului. Copiii din Băicoi merită să fie incluși în acest proces, pentru ca să devină adulți de succes.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.