Procesiunea Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”, considerată cea mai mare procesiune a unei icoane făcătoare de minuni de pe Sfântul Munte Athos, are loc astăzi, în Lunea Luminată (a doua zi de Paști).
La Biserica Protaton, cel mai vechi lăcaș de pe Muntele Athos, după Dumnezeiasca Liturghie praznicală, se săvârșește procesiunea cu Icoana făcătoare de minuni în hotarele Schitului Kareilor, „cu prapuri și dumnezeiești icoane, cu preoți și diaconi ce poartă lumânări aprinse, cu sfeșnice și cu toată mulțimea de monahi, cântând troparele izvorâtoare de miere și vesele ale strălucitului Paraclis, ce se cântă de obicei în aceste locuri”.
Această procesiune se face „pentru dragostea noastră, adică pentru a ni se sfinți casele noastre, pentru a ni se binecuvânta roadele noastre, pentru a alunga orice insectă vătămătoare din grădinile, viile și copacii noștri, și, în sfârșit, pentru a curăța aerul de orice substanțe vătămătoare și astfel să-l facă potrivit pentru sănătatea trupurilor noastre”.
La procesiune sunt prezenți arhiereul, Sfânta Epistasie, autoritățile politice și o mulțime de oameni veniți din diferite părți ale Muntelui, de la mănăstiri, schituri și mai ales de la chiliile din jurul Karyesului.
În diferitele opriri ale procesiunii, al cărei traseu este, de altfel, stabilit și planificat în detaliu încă din cele mai vechi timpuri, se rostesc diferite ecfonise și rugăciuni pentru îndepărtarea bolilor și epidemiilor care se apropie de oameni, de plante și de copaci, precum și animale.
Toți monahii doresc ca Icoana izvorâtoare de Har să treacă pe lângă Chiliile lor, care să fie binecuvântate cu trecerea ei. La fiecare Chilie se citește Evanghelia corespunzătoare și se cântă troparul Sfântului Chiliei respective.
Deși monahii și mirenii fac drumuri de mai multe ceasuri pentru a cinsti Harul icoanei, niciodată nu s-a pus problema întreruperii acestui sfânt obicei. În anii de demult, după ce se întorceau de la procesiune, după săvârșirea Vecerniei, oamenii mergeau cu toții „sus la Catehumene (locul unde în vechime stăteau catehumenii) și acolo, fiind pregătită masa, se ospătau toți frații care participau la procesiune, făcându-se bucurie și mângâiere mare”.
Surse: Doxologia; Ieromonahul Iustin Simonopetritul, „Axion estin” – Icoana făcătoare de minuni de la Protaton (traducere din greacă de Ierom. Ștefan Nuțescu)
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.