Sursă foto: Brașov TV

Unii nici nu au solicitat vreodată să le fie făcut un act de identitate, alții poartă cu ei documente cu termenul de valabilitate depășit.

Potrivit conducerii Direcției Județene de Evidență a Persoanelor (DJEP) Prahova, citată de Ziarul Prahova, în prezent sunt peste 17.700 de persoane din județ care nu au solicitat eliberarea unui act de identitate în termenul prevăzut de lege.

Aici se includ nu doar cei care au împlinit vârsta legală – de 14 ani – pentru a intra în posesia primului lor act de identitate, dar nici măcar nu au solicitat eliberarea lui, ci și persoanele care poartă în buzunar documente cu termenul de valabilitate expirat.

Publicația citată amintește că, în conformitate cu prevederile legale, cetățenii sunt obligaţi să se prezinte, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reședința, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate, nerespectarea acestor prevederi atrăgând răspunderea contravenţională, care se sancţionează cu amenda cuprinsă între 40 lei şi 80 lei.

Termenul de valabilitate al cărţii de identitate este următorul:

  • 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;
  • 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;
  • nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate provizorie neavând termen de valabilitate mai mare de un an.

Directorul DJEP Prahova, Ornella Zecheru, spune că în anul 2022 s-a eliberat un total de 85.647 acte de identitate – dintre care 83.475 cărți de identitate și 2.172 cărți de identitate provizorii, iar în primele luni ale anului 2023 au fost eliberate 12.676 acte de identitate- din care 12.428 cărți de identitate și 248 cărți de identitate provizorii.

În Prahova funcționează în prezent 36 de servicii publice comunitare locale de evidență a persoanelor.

Sursă: Ziarul Prahova

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *