9 martie este ziua in care crestin-ortodocsii sarbatoresc Ziua Sfintilor 40 de mucenici din Sevastia. Soldati crestini, ucisi pentru credinta lor, dupa ce au refuzat sa se inchine zeilor. In amintirea lor, in traditii si obiceiuri, si-a facut loc si un preparat culinar. In ziua de mucenici gospodinele din toate zonele tarii pregatesc bucate diferite. In Dobrogea si Muntenia mucenici in forma de 8 de mici dimensiuni, fierti in apa cu zahar, iar in Moldova colaci copti, din aluat de cozonac. Urmarim si noi exact cum se prepara acestia, si care se afla in topul preferintelor.
O traditie comuna, insa obiceiuri diferite, in fiecare zona a tarii nostre. In Dobrogea si in Muntenia, de pilda, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copti, ci fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. Exista si un simbol, cel al lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Asa se face ca in bucatariile restaurantelor preparatul este gata sa ajunga la clienti. Mai lipsesc ultimele detalii.
Preparat facut ca in bucataria bunicii, la mare cautare si pentru gospodinele care nu au timp sa pregateasca macinicii.
Gospodinele din Moldova pregatesc colaci copti sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unsi cu miere si cu nuca. Intr-un laborator de cofetarie procesul de pregatire este in plina desfasurare, pentru ca lista de comenzi este foarte lunga.
Comenzi vin si din partea firmelor, care s-au asigurat ca vor primi comenzile la timp.
Preturile pentru deliciosul preparate ponesc de la 6 lei pe suta de grame.