Suprafata impadurita a Romaniei scade de la o zi la alta. Defrisarile ilegale si furturile de lemne au facut ca zona impadurita sa scada sub 30 la suta. Din nefericire, autoritătile descopera doar 1 la suta din toate aceste furturi. Iar cum sezonul rece este aproape, prahovenii au început să se ”aprovizioneze” ilegal cu lemn din pădurile județului.
Suprafata impadurita a Romaniei scade de la o zi la alta
Spaima de facturi mari la gaze și energie are consecințe grave pentru pădurile României. Apropierea sezonului rece duce și la creșterea numărului de furturi de lemn din pădurile prahovene. La nivelul Județului Prahova competența teritorială aparține Direcției Silvice Prahova care administrează majoritatea fondului forestier și este formată din 9 ocoale silvice Controalele s-au intensificat, iar un hoț chiar a fost prins în flagrant, în comuna Filipeștii de Pădure, în timp ce tocmai tăiase doi arbori.
Sunt însă și cazuri în care hoții nu sunt prinși, deți în urma lor au lăsat un adevărat dezastru ecologic. Zone predispusă la comiterea delictelor silvice sunt Plopeni, Iordăcheanu, Filipeștii de Pădure, Bălțești și Boldești Scăieni.
În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultimii ani, ajungând la 29.36%. Astfel, ne aflăm sub media UE de 43% și considerabil sub capacitatea și optimul calculat la 45% . În timp ce mediul natural se degradează, iar pădurile cad pradă tăierilor ilegale și practicilor silvice iresponsabile, autoritățile fac eforturi să limiteze infracțiunile silvice. Conform legislației, tăierea ilegală de arbori se pedepsește, în funcție de valoarea prejudiciului, de la 6 luni la 7 ani de închisoare. În primele 7 luni ale anului 2022, în Prahova au fost organizate 126 de acțiuni, fiind aplicate 131 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 156.000 de lei. Totodată a fost confiscat un volum total de 1.609 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 508.000 de lei.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.