Echinocțiul de toamnă lasă acest superb anotimp să-și intre în drepturi pe deplin, fiind marcat de egalitatea dintre zi și noapte oriunde pe pământ, care face trecerea de la nopțile scurte și calde de vară la cele lungi și reci de toamnă. Potrivit scrierilor folclorice, echinocţiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin şi feminin, lumină şi întuneric, dar şi dintre viaţă şi moarte. Acest eveniment astronomic va avea loc pe 23 septembrie si vine însoțit de diverse tradiții și superstiții.
Echinocţiul de toamnă 2021. Tradiţii şi obiceiuri la români
Conform tradiţiei populare, se spune că, după cum va fi vremea în această zi, aşa va fi şi anul viitor.
Se mai spune că, dacă va ploua în această dimineaţă de 23 septembrie, primăvara va fi ploioasă, în timp ce soare la amiază, înseamnă un an bun.
Se obişnuieşte ca în această zi de echinocţiu de toamnă să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.
Tot tradiţia populară ne mai spune că, în această zi florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit.
Este bine ca în ziua echinocţiului gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeşi.
Din bătrâni se spune că, cei care au copii, nu au voie să-i certe, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că au puţin de cules.
O altă superstiţie spune că nu este bine să te speli pe faţă până la apusul soarelui. În schimb, pentru bunăstarea casei şi a familiei, este bine să se consume pâine înainte de a ieşi din casă.
Mai multe știri pe republikanews.ro
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.
Mai multe informații gasiți aici:Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiţii, obiceiuri şi ce nu este bine să faci (antena3.ro)