Muniţia perforant-termobarică, o noutate pe plan mondial, a intrat în faza finală de omologare, spun specialiştii


Muniţia perforant-termobarică, o noutate pe plan mondial din perspectiva faptului că este pentru prima dată când se combină cele două efecte, a intrat în faza finală de omologare, a declarat, vineri, la Uzina Mecanică Plopeni, căpitan Ovidiu Iorga de la Centrul de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul MApN.

„Proiectul se referă la muniţia perforant-termobarică pentru tunul fără recul calibrul 73 mm. Este un proiect care a demarat în anul 2019 în cadrul Centrului de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din Agenţia pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi, cu ocazia unei finanţări şi a unei competiţii a Ministerului Cercetării, am avut ocazia să facem transfer tehnologic pe parcursul anului 2020-2022. În această etapă ne aflăm în faza finală de omologare a produsului şi transferul către fabricaţia de serie la Romarm. Muniţia are deosebite avantaje şi are caracter de noutate pe plan mondial, fiind pentru prima oară când se combină efectul termobaric cu efectul perforant, maximizând astfel efectul distructiv împotriva blindatelor, în special, şi împotriva altor ţinte întâlnite în mediul urban. Muniţia a fost optimizată şi creată special pentru a răspunde nevoilor actuale în mediul operaţional şi este o armă redutabilă cu o capacitate de foc mult sporită faţă de muniţiile cunoscute până acum”, a explicat căpitan Ovidiu Iorga, într-o conferinţă de presă.

El a arătat, referindu-se la efectul termobaric, că nu există asemănare între această muniţie şi cele prezentate în spaţiul public în contextul războiului din Ucraina.

„Această denumire de efect termobaric se referă la o gamă foarte largă de muniţii. Vă asigur că nu există o asemănare între muniţia noastră şi muniţiile pe care le vedeţi la televizor pentru distrugere (…) pe suprafeţe mari. Este vorba despre o muniţie foarte precisă, cu efect punctual, fiind capabilă să distrugă ţinte militare, în special vehicule blindate şi alţi inamici acoperiţi în zone de clădiri, fiind capabilă să penetreze foarte bine aceste ţinte şi explodează în interior, asigurând neutralizarea oricăror pericole de natură militară. (…) Astăzi avem programate ultimele teste de omologare, după care se întruneşte comisia de omologare. Practic, se obţine certificatul de omologare cu MApN şi din acel moment produsul poate fi fabricat în serie”, a spus acesta.

Prahova: Muniţia perforant-termobarică, o noutate pe plan mondial, a intrat în faza finală de omologare

Bugetul total al proiectului a fost de circa 2 milioane de lei pentru partea de cercetare, pentru realizarea lotului prototip industrial şi testarea acestuia, banii fiind asiguraţi de către Ministerul Cercetării şi Romarm, a precizat căpitan Ovidiu Iorga.

El a punctat că posibilitatea de export a acestei muniţii este importantă, ea fiind destinată unui tip de aruncător care este disponibil în 17 ţări la nivel mondial, inclusiv Ucraina.

„Muniţia este destinată pentru aruncătorul fără recul calibrul 73 mm, asta înseamnă aruncătorul AG 9, beneficiarul principal şi cerinţele pentru muniţie au fost emise de către armată, dar trebuie să ştim că acest aruncător este disponibil în 17 ţări la nivel mondial, asta înseamnă că şi posibilitatea de export este importantă. (…) Aruncătorul AG 9 este un aruncător fabricat sub licenţă în foarte multe ţări şi este în dotarea multor ţări şi, de asemenea, foarte important, ansamblul armament-muniţie se produce integral la noi în ţară, nu conţine niciun element de import”, a mai arătat el.

La rândul său, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că acest proiect de cercetare-dezvoltare este unul de succes şi speră că se va intra în etapa de producţie de serie cât mai curând.

„Am participat azi la Uzina Mecanică Plopeni la prezentare unui nou proiect de cercetare, o colaborare între Institutul de cercetare al MApN şi două unităţi din industria de apărare – Uzina Mecanică Mija şi Uzina Mecanică Plopeni, după care am participat şi la o testare, făcând parte din procesul de omologare a acestui produs cu rezultate bune. Cred că e un proiect de succes al industriei de apărare şi al MApN din România, un proiect care poate fi realizat în România şi care sperăm că va intra în producţie de serie cât mai curând posibil. Genul acesta de proiecte cred că reprezintă calea pe care trebuie să o urmăm cu toate unităţile din industria de apărare şi toate structurile de care România dispune în domeniul apărării”, a menţionat ministrul.

Potrivit acestuia, după obţinerea certificatului de omologare din partea MApN, cele două companii din industria de apărare vor propune acest produs Ministerului Apărării, urmând ca ulterior să se semneze un contract.

„Ce pot să vă spun este că cele două unităţi sunt pregătite pentru producţia de serie, deci am putea să intrăm în producţie cât mai repede posibil, nu avem nevoie de investiţii suplimentare, doar că acolo va trebui să demarăm discuţiile cu MApN pentru semnarea unui contract efectiv. (…) Unul dintre avantajele acestui produs este că el poate fi utilizat cu un grad de mobilitate sporit, utilizând acest aruncător AG 9 care e uşor de transportat şi care poate fi amplasat cu uşurinţă în diverse locuri. E un produs românesc, cu caracter de noutate şi un produs pe care România îl poate livra, prin intermediul celor două fabrici, prin intermediul Romarmului, pe orice piaţă sau unitate militară care are în dotare acest gen de aruncătoare”, a arătat Florin Spătaru. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *