Criza gunoiului persistă. Munţi de gunoaie

Asociația de Dezvoltare Intercomunitara „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova” a amânat de trei ori ședința în care trebuia discutată rezilierea contractului cu Rosal pentru ridicarea deșeurilor menajere de la ploieșteni. În consecință, suntem îngropați la propriu în gunoi. Rosal nu a mai ridicat de două săptămâni deșeurile, deși ploieștenii plătesc acest serviciu.

În contextul pandemic pe care îl traversăm, gunoiul neridicat de două săptămâni în Ploiești, reprezintă un pericol pentru sănătatea cetățenilor. Și asta, deși în cadrul A.D.I. s-a votat majorarea tarifului la salubritate pentru cetățeni. Primarul Andrei Volosevici a solicitat ADI reziliere contractului cu Rosal, tocmai pentru că, susține edilul, aceată firmă nu este capabilă să gestioneze situația. Discuțiile pe tema rezilierii contractului cu Rosal Grup au fost de trei ori amânate până acum. Iar în oraș lucrurile se agravează de la o zi la alta.

În replică, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor” a reacționat săptămâna trecută printr-un comunicat de presă.

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova” face cunoscut faptul că, în urma situației creată de patru UAT- uri membre ale Asociației, care nu au emis Hotărârea de Consiliu Local cu privire la exprimarea votului de reziliere a contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activității de colectare, transport și transfer a deșeurilor municipale în zonele 2 – Boldești Scăeni și 6 – Valea Doftanei, cu operatorul S.C. Rosal Grup S.A., suntem în situația de a amâna ședința Adunării Generale a Asociaților”, a comunicat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova.

Criza gunoiului are mai multe explicații. Pe lângă lipsa utilajelor și a oamenilor, Rosal nu mai ridică gunoiul și pentru că nu are unde să-l ducă. S-a ajuns în această situație deoarece stația de tratare mecano-biologică este plină. Reprezentanții stației au limitat accesul operatorilor de salubritrate la 1-2 mașini/zi invocând calitatea foarte proastă a deșeurilor aduse de operatorii de salubritate.

Nici rampa ecologică de la Boldești Scăeni nu poate primi mașinile de gunoi direct de la operatori deoarece legislația de mediu impune tratarea deșeurilor menajere înainte de depozitare. Autoritățile locale și județene caută soluții pentru rezolvarea problemei. Rămâne de văzut și în cât timp vor fi identificate aceste soluții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *