Astăzi, se împlinesc 81 de ani de la primul atac aerian de anvergură asupra teritoriului României, desfășurat de aviația americană în cadrul Operațiunii „Tidal Wave”. Această zi a rămas în memoria românilor și în istoria aviației SUA drept „duminica neagră”, o zi marcată de bombardamente devastatoare asupra orașelor Ploiești și Câmpina, care au dus la pierderi masive de vieți omenești.

Pe 1 august 1943, 178 de bombardiere B-24 „Liberator” din cinci grupuri de bombardament (44, 93, 98, 376 și 389) au decolat de la bazele din jurul orașului libian Benghazi, având misiunea de a distruge rafinăriile de petrol din Ploiești, Brazi și Câmpina. Raidul, planificat pentru a fi executat la joasă înălțime, avea scopul de a afecta grav capacitatea de producție a petrolului, vitală pentru efortul de război nazist.

Din cele 178 de avioane, 162 au ajuns deasupra teritoriului României, unde s-au confruntat cu o apărare antiaeriană româno-germană extrem de puternică. În urma confruntării, 35 de bombardiere au fost doborâte. Efectivul echipajelor americane căzute în România a totalizat 350 de aviatori, dintre care 112 au murit, 110 au fost luați prizonieri (valizi și răniți), iar 128 au dispărut, mulți dintre ei fiind carbonizați în aparatele doborâte.

Operațiunea „Tidal Wave” s-a dovedit a fi un eșec din perspectiva obiectivelor militare, fiind catalogată drept „cimitirul bombardierelor americane de la Ploiești”. Atacul a avut un impact devastator asupra ambelor părți, provocând moartea a sute de civili și soldați americani, și distrugând semnificativ infrastructura petroliferă a României.

Această zi rămâne un simbol al sacrificiului, subliniind brutalitatea și complexitatea conflictelor aeriene din cel de-al Doilea Război Mondial.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews