logo
RNTV Live

80 de publicații spaniole solicită platformei Meta 550 de milioane de euro pentru “concurență neloială”

The-Latest-Innovations-That-Meta-Has-Come-Up-with-in-2022-1
Tudor Teodora

Peste 80 de organizații media spaniole au depus luni o plângere împotriva Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, acuzând-o de nerespectarea reglementărilor europene privind protecția datelor personale, conform asociației care le reprezintă. Aceste publicații, grupate în cadrul Asociației Presei de Știri (AMI), principala organizație profesională a presei din Spania, solicită daune în valoare de 550 de milioane de euro de la grupul american pentru “concurență neloială”, conform AMI, relatează Le Figaro.

Ele acuză grupul că a încălcat “sistematic și masiv” legislația europeană privind protecția datelor între 25 mai 2018 și 31 iulie 2023, care cere consimțământul utilizatorilor de internet pentru utilizarea datelor lor în scopuri de profilare publicitară. Această practică “ar fi permis grupului american să propună (…) vânzarea de spații publicitare pe baza unui avantaj concurențial obținut în mod nelegitim”, afectând presa tradițională, care a respectat aceste reglementări, potrivit AMI.

Meta este acuzată că și-a construit o poziție dominantă pe piața publicitară ignorând reglementările, provocând “daune evidente presei spaniole, până la a-i pune în pericol viabilitatea”, conform președintelui AMI, José Joly. Printre grupurile de presă reprezentate de asociație se numără Prisa, deținător al cotidianului El Pais și al ziarului sportiv AS, precum și Godo (La Vanguardia, Mundo deportivo etc.) și Vocento, editorul cotidianului conservator ABC. La solicitările AFP, grupul Meta nu a oferit imediat un răspuns.

Această plângere survine în contextul lansării de către grupul american, la începutul lunii noiembrie, a unui nou sistem în Europa care permite utilizatorilor să evite publicitatea personalizată în schimbul unui abonament sau să “continue să folosească serviciile sale în mod gratuit”, acceptând să își cedeze datele personale. Acest nou model este subiectul mai multor plângeri în Austria și la Bruxelles, iar în Franța a fost semnalat la Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Luptă Antifraudă (DGCCRF). Facebook și Instagram au 144, respectiv 133 de milioane de utilizatori în Europa, cu excepția Marii Britanii, conform Insider Intelligence.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor