logo
RNTV Live

70% dintre români cred că România ar trebui să își intensifice eforturile diplomatice în încercarea de a recupera Tezaurul confiscat de Rusia

109FBC79-8415-472C-9D4E-C4485DBA95F6
Tudor Teodora

70% dintre români cred că este oportun ca România să-și intensifice eforturile diplomatice în încercarea de a recupera Tezaurul confiscat de Rusia, se arată într-un sondaj realizat de Psyho Global Consult, transmis G4Media.ro. Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 23 Mai, pe un eșantion de 1022 de persoane, având o marjă de eroare de 3, 2%.

Context

Anul acesta în iulie se împlinesc 106 ani de când Consiliul de Miniştri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanţe, strămutarea sediului şi avutului Băncii Naţionale a României în Rusia, în 1917.

Cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin.

Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei şi României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”.

După venirea bolșevicilor la putere, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

”După ce Ucraina și lumea liberă va învinge militar agresorul rus, trebuie condiționată revenirea Federației Ruse pe scena internațională de respectarea obligațiilor asumate, inclusiv cele privitoare la restituirea tezaurului românesc”, declara anul trecut deputatul PNL Alexandru Muraru, consilier al premierului Nicolae Ciucă.

El a mai precizat la vremea respectivă că Tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate.

Sursă foto: Digi24

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor