Cancerul de piele incepe in stratul superior al pielii – epidermul. Epidermul fiind un strat subțire care asigura un inveliș protector al celulelor pielii pe care corpul il exfoliaza continuu. Îngrijirea corespunzătoare a pielii este esențială în zilele de vară, când pielea noastră este mult mai expusă razelor ultraviolete deoarece acestea afecteaza epidermul.
Potrivit CDC, cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în SUA. Deși gradul de conștientizare a riscurilor legate de expunerea excesivă la soare este în creștere, specialiștii trag un semnal de alarmă: există un loc pe care oamenii uită adesea să își aplice loțiune de protecție solară – picioarele.
„O schimbare la nivelul pielii este cel mai frecvent semn al cancerului de piele. Poate fi vorba despre o nouă excrescență, o rană care nu se vindecă sau o schimbare la o aluniță. Nu toate cancerele de piele arată la fel”, avertizează CDC, conform Mirror.
Cele 7 semne
· Aluniță care nu are o culoare uniformă
· Aluniță mare
· Aluniță care se schimbă în timp
· Aluniță umflată
· Aluniță care sângerează
· Aluniță care provoacă senzația de mâncărime
· Aluniță cu crustă
CDC recomandă folosirea cremei cu SPF pe tot parcursul anului, nu doar în lunile de vară și ofera de asemenea și aceste recomandari:
· Stați la umbră.
· Purtați îmbrăcăminte care să vă acopere brațele și picioarele.
· Purtați o pălărie mare care să vă umbrească fața, capul, urechile și gâtul.
· Purtați ochelari de soare care blochează atât razele UVA, cât și UVB.
· Folosiți o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 15 sau mai mare.
„Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare, de la paturile de bronzare sau de la lămpile solare. Razele UV pot deteriora celulele pielii. Pe termen scurt, această deteriorare poate provoca o arsură solară”, arată CDC.
„În timp, daunele provocate de razele UV se adună, ducând la modificări ale texturii pielii, la îmbătrânirea prematură a pielii și, uneori, la cancer de piele. De asemenea, razele UV au fost legate de afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta„, conform sursei.
Sursa: stirileprotv.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.