Suntem în topul producătorilor de carne de porc
Creșterea porcilor a devenit o afacere profitabilă pentru România. Conform ultimelor statistici, țara noastră s-a clasat pe locul 13 în topul celor mai mari producători de carne de porc din UE.
În 2016, în abatoarele din România au fost sacrificate peste 4 milioane de capete de porcine, acoperind astfel 1,5% din numărul total de sacrificări de porcine din UE.
Datele oficiale vin de la Eurostat.
Statistica nu a luat însă în calcul și sacrificările de porci făcute în gospodăriile particulere.
Vorbim despre aproximativ 2 milioane de porci sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, potrivit specialiştilor din piaţă.
„Este o statistică artificială care a luat în calcul doar sacrificările «oficiale» ale porcilor proveniţi din fermele comerciale. Noi estimăm că sunt încă cel puţin 2 milioane de porci în gospodăriile populaţiei. La ţară, creşterea porcinelor reprezintă şi o sursă de venit. Oamenii îngraşă 2-3 porci pe an, unul îl ţin pentru ei, iar restul îi vând“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Exportul de porci vii, admis în 2017
România poate exporta porci vii în spațiul comunitar, precum și în țările terțe, după ce Comisia Europeana a decis anul trecut scoaterea țării noastre din Anexa 2 de la directiva 2013/764/CE, care nu permitea punerea pe piața europeană a suinelor vii.
Citește mai mult: http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/romania-locul-13-in-topul-celor-mai-mari-producatori-de-carne-de-porc-din-ue-16734946