Sursă foto: edupedu.ro

La Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) 2023, desfășurată la Bansko, Bulgaria, cei opt elevi români participanți au obținut rezultate remarcabile, fiecare dintre ei fiind premiat în urma competiției. Conform anunțului organizatorilor la ceremonia de premiere, elevii au obținut următoarele distincții: o medalie de aur, trei medalii de argint, două medalii de bronz și două mențiuni speciale. Toți cei opt elevi provin de la licee de stat.

Competiția s-a desfășurat între 21 și 29 iulie, iar echipa românească a fost reprezentată de două echipe, una de băieți și una de fete, fiind prima oară când România a avut un lot atât de numeros la IOL. Participarea echipei de fete a fost asigurată prin sponsorizări, întrucât nu a beneficiat de finanțare din partea Ministerului Educației, spre deosebire de echipa de băieți.

În cadrul competiției, elevii au avut de rezolvat probe individuale și pe echipe, iar în total s-au confruntat cu cinci subiecte în proba individuală și cu un subiect în proba pe echipe. România a concurat alături de alte 51 de echipe din peste 35 de țări.

Lotul olimpic al României a beneficiat de coordonarea și pregătirea atentă a unor specialiști în lingvistică, precum Valentina Cojocaru și Roxana Preda, asistenți universitari doctori la Facultatea de Litere a Universității din București, și Paul Helmer, fost olimpic și cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Este important să menționăm că la ediția din 2022, România a obținut o poziție de frunte în lume, clasându-se pe locul 3, cu o medalie de aur, una de argint și una de bronz.

Iată elevii premianți:

Medalie de aur:

  • Vlad-Ștefan Oros – clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timișoara

Medalii de argint:

  • Matei Chirilă – clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca
  • Mihai-Alexandru Bratu – clasa a XII-a, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu
  • Elena Păvăloaia – clasa a IX-a, Colegiul Național „Sfântul Sava”, sector 1, București

Medalii de bronz:

  • Mihaela Anghel – clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Alexandru Ghica”, Alexandria
  • Valeriia Pishchymukha – clasa a X-a, Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca

Mențiuni (Honorable Mentions):

  • Andrei Cristian Nedelea Bolboacă – clasa a IX-a, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, sector 2, București
  • Elena-Tamara Ivanof – clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Tulcea) – mențiune onorabilă

Cei 8 elevi sunt cei care obțineau, în urmă cu 10 zile, câte o medalie de aur, argint sau bronz, la Olimpiada de Lingvistică Asia-Pacific 2023.

„Din lotul național face parte și Valeriia Pishchymukha, originară din Ucraina, care a terminat clasa a X-a la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca. Laureata a participat la Olimpiada de Lingvistică din Ucraina începând cu clasa a VII-a. Deși a început să învețe limba română cu mai puțin de 2 ani în urmă, Valeriia a reușit să se claseze în primii 8 elevi la etapa anterioară, iar anul acesta va face parte din cea de-a doua echipă care va reprezenta România la IOL din Bulgaria”, scria Universitatea din București într-un comunicat din 21 iulie.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro...

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *