Astăzi se împlinesc 50 de ani de la deschiderea oficială a Transfăgărășanului, drumul montan care leagă Muntenia de Transilvania și care impresionează prin peisajul spectaculos și serpentinele sale amețitoare. Inițiat de Nicolae Ceaușescu în 1969 și realizat de trupele de geniu ale Armatei Române, Transfăgărășanul a fost construit în condiții extrem de dificile, în inima Munților Făgăraș.

Construcția a început în 1970, când Regimentul 52 Alba Iulia a lucrat dinspre nord, iar Regimentul 1 Râmnicu-Vâlcea dinspre sud. Aproximativ 6.250 de tone de explozibil au fost folosite pentru a săpa drumul, fiind excavați milioane de metri cubi de rocă. În aprilie 1974, după patru ani de muncă intensă, tunelul Capra-Bâlea, cel mai lung și cel mai înalt din România, a fost finalizat, marcând o victorie simbolică.

Inaugurat oficial pe 20 septembrie 1974, Transfăgărășanul a devenit rapid unul dintre cele mai renumite drumuri din lume. Jeremy Clarkson, fostul prezentator al emisiunii Top Gear, l-a numit „cel mai frumos drum din lume”. Deși inițial se propusese ca drumul să poarte numele lui Ceaușescu, acesta a refuzat, preferând ca șoseaua să fie cunoscută sub numele de Transfăgărășan.

Astăzi, Transfăgărășanul rămâne o destinație turistică populară, fiind admirat atât pentru ingineria sa impresionantă, cât și pentru peisajele sale de o frumusețe rară.