Pe 13 decembrie 1983 a trecut in nefiinta poetul necuvintelor. O zi trista pentru literatura romaneasca. 40 de ani s-au scurs. In continuare, Nichita Stanescu este unul dintre cei mai apreciati poeti romani. Despre Ploiești, Nichita Stănescu spunea că este „colţ de inimă şi ruptură de aripă de înger, oraş festiv al limbii române, unde înteţirea silabei înroşeşte oul şi epitetul deraiază crivăţul iarna…”
Ploieștiul se mândrește cu unul dintre cei mai mari poeți români, Nichita Stănescu. Au trecut patru decenii de când acesta s-a stins din viață.
Mama lui Nichita Stănescu a fost o rusoiacă ajunsă în tinerețe la Ploiești.
Cei doi s-au căsătorit în 1931, iar doi ani mai târziu se năștea la Ploiești Nichita Stănescu.
Tatăl lui Nichita Stănescu își dorea ca fiul său să devină inginer, însă acesta a avut alt destin.
Casa familiei Stănescu din Ploiești nu a fost afectată, însă imaginile războiului au rămas întipărite în ochii copilului Nichita. Acestea se regăsesc ulterilor în poeziile sale în care a scris despre soldați sau despre iarba arsă. A urmat cursurile Liceului Ion Luca Caragiale din Ploiești, la o clasă de matematică fizică, însă ulterior a absolvit Facultatea de Litere, la București. Specialiștii spun că poezia lui Nichita Stănescu este o poezie matematică. Este considerat unul dintre cei mai mari poeți post-moderniști, fiind apreciat și de tânăra generație. Și-a găsit sfârșitul la Spitalul Fundeni, după o ce a trăit o viață boemă.