În fiecare an, în data de 31 august, România și Republica Moldova celebrează Ziua Limbii Române. Această sărbătoare a fost oficializată în România prin adoptarea Legii 53/2013.

Inspirată de un eveniment istoric din rândul românilor de peste Prut, Ziua Limbii Române a fost stabilită mai întâi în Republica Moldova, unde este sărbătorită începând din anul 1990.

Alegerea acestei date vine din amintirea unui moment semnificativ din istoria limbii române. La 31 august 1989, în urma cererilor exprimate de aproximativ 700.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău din 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat o lege prin care limba moldovenească a fost recunoscută drept limbă de stat.

În cadrul acestei adunări a fost propusă declararea limbii române ca limbă de stat în republică și trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. În sesiunea Sovietului Suprem a Republicii Moldova, care a avut loc între 29 august și 1 septembrie 1989, după dezbateri intense, deputații români au reușit să impună limba română ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin.

Această lege a fost ulterior votată de către Parlament și a fost publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Începând cu anul 2013, această zi a început să fie sărbătorită oficial.

Limba română este o limbă romanică, aparținând grupului italic al familiei indo-europene, cu numeroase similarități cu limbile franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

Circa 28 de milioane de persoane vorbesc limba română în întreaga lume, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. De-a lungul timpului, datorită basarabenilor deportați de sovietici, limba română s-a răspândit și în țări din Asia Centrală precum Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan.

De asemenea, limba română este una dintre cele cinci limbi oficiale în care se țin slujbe în Republica Monastică de pe Muntele Athos.

Aproximativ 80% din populația Republicii Moldova vorbește limba română.

Sursă: Basilica

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *