Prin desfășurarea acestei zile se urmărește creșterea nivelului de conștientizare cu privire la existența unui număr semnificativ de cazuri de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor în România, care rămân nepreluate, în principal din cauza lipsei de sancțiuni, reticenței, stigmatizării și sentimentului de rușine.
Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite și răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. La nivel global, se estimează că 736 de milioane de femei – aproape una din trei – au fost supuse violenței fizice și/sau sexuale a partenerului intim, violenței sexuale în afara partenerului sau ambelor, cel puțin o dată în viață.
În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său sau de fostul partener, cel puţin o dată în viaţă.
Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor va marca lansarea campaniei UNITE (25 noiembrie – 10 decembrie) — o inițiativă de 16 zile de activism care se încheie în ziua care comemorează Ziua Internațională a Drepturilor Omului (10 decembrie).
Alăturați-vă mișcării globale cu sloganul #NoExcuse care cere investiții urgente pentru a preveni violența împotriva femeilor și fetelor. Aprofundați în propunerile campaniei – date, prevenire, investiții – și alăturați-vă mișcării globale cu sloganul #NoExcuse pentru a elimina violența împotriva femeilor și fetelor.
În termeni generali, violenta se manifestă sub formă fizică, sexuală și psihologică, cuprinzând:
- violența partenerului intim (locuire, abuz psihologic, viol conjugal, feminicid);
violență și hărțuire sexuală (viol, acte sexuale forțate, avansuri sexuale, nedorite, abuz sexual asupra copiilor, căsătorie forțată, hărțuire stradală, urmărire, hărțuire cibernetică); traficul de persoane (sclavie, exploatare sexuală); mutilarea genitală a femeilor; și căsătoria copiilor.
Declarația privind eliminarea violenței împotriva femeilor, emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, definește violența împotriva femeilor ca „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat vătămări sau suferințe fizice, sexuale sau psihologice. femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată.”
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.