Sursa: ziarulromanesc.at

Ministerul Mediului va începe eliminarea unui număr de urşi, pentru a diminua riscul pe care aceştia îl reprezintă pentru comunităţile țară însă cotele stabilite iniţial ajung la aproape 500 de exemplare, a spus ministrul Mircea Fechet, potrivit Radio România Actualități.

Academia Română consideră că un număr de 140 de exemplare pentru cota de prevenție și 80 de exemplare pentru cota de intervenție ar trebui să fie suficiente. Eu nu îmi propun să intru într-o negociere sau într-o dezbatere cu specialiştii Academiei Române. Voi lua de bună această cifră şi având în vedere faptul că există conflicte aproape zilnice între urs şi om. Sunt judeţe extrem de afectate din cauza acestor conflicte, fie că discutăm despre pagube, fie că vorbim de pierderea de vieţi omeneşti. Eu cred că dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a spus Fechet.

Activiştii de mediu au criticat proiectul anterior al Ordinului de Ministru, elaborat de predecesorul lui Fechet, Tanczos Barna, şi au reclamat că acesta ar încuraja vânătoarea de trofee.

Fechet a precizat însă că acest lucru trebuie evitat și că nu-şi doreşte să vină vânători din străinătate care să vâneze contra cost urşi, considerand eliminarea exemplarelor o metoda mai buna.

Conform noilor cote va trebui să înceapă cu urşii care ajung în localităţi sau în apropierea lor.

„Se ascunde foarte multă ipocrizie și lașitate, pentru că 200-300, 500 sunt omorâți în fiecare an. Și măcar dacă s-ar rezolva problema. El la fel ca și cu câinii fără stăpân. Soluția este, dar e complexă, e nevoie de voință politică.

Ce fel de urși se omoară? Cum se știe? Dezechilibrul format e din cauză ca au fost uciși ursi-trofee. Cum se știe care urs trebuie? Îl intreabă? Dacă ursii nu sunt identificati, numerotați, vor fi omorâți 200 de urși și urși tot vom vedea dacă nu se face educația populației”, a declarat Cristina Lapis în exclusivitate la Realitatea PLUS.

“Intenția Dumneavoastră de a favoriza industria vânătorii de trofee în detrimentul populației de urs brun este evidentă pe parcursul întregului ordin. Încă de la prima pagină, chiar de la introducere, am putut observa contradicția dintre obiectivele studiului si informațiile publice disponibile. În mod oficial, înainte de Revoluție la nivelul anului 1988, în România trăiau 7880 de urși. Au urmat trei decenii când populația a scăzut, inclusiv din cauza braconajului, otrăvirii și cotelor de ucidere propuse și aprobate (1419 urși uciși legal între 1990-1996) pentru reducerea pagubleor, fapt consemnat în introducerea proiectului de ordin. Populația consemnată de urs a scăzut abrupt în doar câțiva ani la 5500 de exemplare, la nivelul anului 1996. Admiterea acestor date oficiale invită la repetarea greșelilor făcute acum 33 de ani”, consideră Agent Green.

Sursa: digi24.ro, romanialibera.ro, realitatea.net;

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *