Datele unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro spun că peste 47% dintre români ascultă muzică populară, iar faţă de acum 10 ani, a scăzut cu aproximativ 20% numărul celor care ascultă pop, în timp ce numărul celor care preferă manele a crescut mai mult decât al celor care ascultă muzică clasică

În ceea ce privește preferințele muzicale, rezultatele sondajului arată următoarele:

  • 47,3% dintre cei chestionați indică muzica populară (în scădere de la 49,7% în 2013).
  • 29,2% optează pentru genul pop-dance (în scădere semnificativă față de 41% în 2013).
  • 28,3% manifestă interes pentru muzica clasică (în creștere față de 22,8% în 2013).
  • 21,6% preferă manelele (în creștere de la 14,2% în 2013).
  • 19,2% se orientează către hip-hop (în ușoară creștere față de 18,2% în 2013).
  • 16,5% se declară fani ai genului rock (în scădere de la 19,5% în 2013).

Astfel, numărul celor care ascultă manele a crescut cu 7,4% în ultimii 10 ani, iar al celor care afirmă că ascultă muzică clasică a crescut cu 5,5%.

Analiză socio-demografică relevă că preferințele muzicale variază în funcție de diverse caracteristici ale populației:

  • Ascultarea muzicii populare este asociată în principal cu persoanele mai în vârstă, cu educație primară sau medie, inactivi pasivi, locuitorii din zonele rurale, cei cu venituri mai reduse și cei care nu utilizează rețelele sociale.
  • Preferința pentru genul pop-dance este mai pronunțată în rândul persoanelor sub 45 de ani, cu educație superioară, angajații din sectorul privat și cei cu ocupări în domenii cu „guler alb”.
  • Ascultarea muzicii clasice este declarată într-o proporție mai mare de către persoanele cu studii superioare și ocupări în domenii cu „guler gri” sau „guler alb” în comparație cu restul populației.
  • Ascultarea manelelor este asociată mai ales cu persoanele mai tinere (sub 45 de ani), cu educație primară, inactivi potențial activi, locuitorii din orașele mici și rurale, utilizatorii rețelei Tik-Tok și cei cu venituri mai reduse.

Preferinţele muzicale ale românilor au cunoscut unele modificări în ultimul deceniu, cele mai importante fiind scăderea semnificativă a ponderii celor care preferă muzica pop-dance, creşterea ponderii celor care ascultă manele, dar şi a celor care ascultă muzică clasică.

Cifra cu semnificaţia cea mai importantă este ponderea foarte redusă a celor care declară că nu ascultă muzică, de sub 5% din populaţie. Practic, aproximativ 95% dintre români ascultă muzică, indiferent de genul muzical preferat”, precizează Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *