Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, au organizat și desfășurat ieri, în municipiul Ploiești, o acțiune ce a avut drept scop prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere cu urmări grave, dar și pentru menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

În numai două ore au fost controlate peste 200 de autovehicule și au fost efectuate mai mult de 150 de testări cu aparatele etilotest.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate peste 70 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru traversare neregulamentară (42) și pentru neacordarea priorității de trecere vehiculelor (3).

Valoarea sancțiunilor este de peste 11.700 de lei.

În urma abaterilor constatate, au fost scoși din trafic 5 conducători auto care nu au respectat regulile rutiere în vigoare.

Polițiștii rutieri prahoveni recomandă pietonilor:

-să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.

-să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).

-să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat.

-să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.

-pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.

-să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

-copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.

Siguranța rutieră este responsabilitatea fiecărui participant la trafic. Prin respectarea regulilor și adoptarea unui comportament preventiv și responsabil, putem contribui cu toții la reducerea numărului de accidente și la protejarea vieților omenești!

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews