Împlinirea a 20 de ani de la atentatele de la Madrid, în care și cetățeni români au fost printre victime, aduce Spania și Europa să își aducă omagiul celor care au pierit în acele evenimente tragice!
Luni, Spania și Uniunea Europeană au adus un omagiu solemn celor 192 de victime de 17 naționalități, printre care și români, care au fost ucise acum 20 de ani la Madrid, în atentatele care au marcat începutul atacurilor islamiste în masă în Europa.
Joi, 11 martie 2004, la puțin după ora locală 7:30, în plină oră de vârf, zece dispozitive au explodat în câteva minute la bordul a patru trenuri de navetiști, în stația Atocha sau în apropiere, în inima Madridului. Atentatele, revendicate de al-Qaida, organizația jihadistă condusă de Osama bin Laden, au fost cele mai sângeroase care au avut loc vreodată în Europa, în afară de explozia din 1988 deasupra orașului scoțian Lockerbie a zborului 103 al Pan Am, care a provocat moartea a 270 de persoane. Organizată de Comisia Europeană, ceremonia a început cu puțin înainte de ora locală 12:30 (13:30, ora României) la Galeria Colecțiilor Regale, un muzeu situat în apropierea Palatului Regal din Madrid, în prezența regelui Felipe al VI-lea și a reginei Letizia, precum și a comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson.
Ziua de 11 martie marchează în Europa „Ziua europeană de comemorare a victimelor terorismului”.
„Știm că nu suntem singuri”, a declarat premierul spaniol Pedro Sánchez în discursul său de deschidere, referindu-se la cele 27 de state membre ale UE „unite în diversitate”.
Multe alte gesturi de comemorare sunt planificate pe parcursul zilei. Primul a avut loc deja la ora locală 09:00 pe celebra Puerta del Sol, la care au participat primarul Madridului și președintele regiunii, care au depus o coroană de flori.
La locul unde au explodat bombele în urmă cu douăzeci de ani, rudele victimelor, precum și locuitorii Madridului, au depus buchete de flori, lumânări și portrete ale celor care și-au pierdut viața. Printre victime se numără și 16 români.
La stația Atocha, epicentrul atentatelor, trecătorii și-au exprimat respectul în fața unui memorial subteran de culoare albastru-cobalt inaugurat în seara precedentă, care înlocuiește un monument anterior ce fusese demontat din cauza lucrărilor de extindere a unei linii de metrou. Spania, care a suferit decenii de campanii sângeroase ale grupării separatiste basce ETA, era obișnuită cu atentatele cu bombă, dar nu fusese niciodată ținta unui atentat de o asemenea amploare.
Atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite, care au ucis aproape 3.000 de persoane, avuseseră loc cu doi ani și jumătate mai devreme, dar Europa nu asociase încă automat acele atacuri cu al-Qaida.
„Pe 11 martie 2004, acum exact 20 de ani, terorismul islamist a lovit pentru prima dată Europa la scară largă”, a declarat premierul francez Gabriel Attal la Arras (nordul Franței). „Această dată rămâne ca o ruptură pentru continentul nostru. Ne-am dat seama că și noi eram ținte. Am înțeles-o în cel mai greu mod, deci pe calea cea mai grea”, a adăugat el în cadrul unei ceremonii de comemorare a victimelor terorismului.
Atacurile de la gara Atocha, cunoscute în Spania sub numele de „11-M”, au avut loc într-un context politic extrem de tensionat, în timp ce țara se afla în ultima linie dreaptă a campaniei electorale, urmând ca trei zile mai târziu să aibă loc alegeri generale. Partidul Popular (de dreapta) al premierului demisionar José María Aznar era considerat favorit în fața Partidului Socialist al lui José Luis Rodríguez Zapatero.
Cu un an mai devreme, Madridul a decis să fie de partea Statelor Unite și să participe la invazia Irakului lui Saddam Hussein, în ciuda opoziției opiniei publice spaniole.
Guvernul a imputat imediat responsabilitatea masacrului de la Atocha către ETA și nu a renunțat la această acuzație, în pofida tot mai multor dovezi care contraziceau acest lucru. În plus, Al-Qaida a revendicat atacurile, prezentându-le ca retribuiri pentru implicarea Spaniei în războiul din Irak.
La doar trei zile distanță, duminică, 14 martie, poporul spaniol a votat masiv, acordând victoria socialiștilor. Analizatorii consideră că modul dezastroz al gestionării atentatelor de către guvernul Aznar a avut un impact crucial asupra acestui rezultat surprinzător. Chiar și în prezent, unii consideră că acest eveniment reprezintă unul dintre primele exemple de dezinformare, un termen care nu era la fel de răspândit pe atunci.
După trei ani de investigații, 29 de inculpați, majoritatea fiind de origine marocană, au fost judecați la Madrid în 2007. În apel, 18 dintre aceștia au fost găsiți vinovați.
În prezent, doar trei dintre acești inculpați – doi marocani, condamnați la aproape 43.000 de ani de închisoare, și un spaniol condamnat la aproape 35.000 de ani – sunt încă în detenție, unde vor rămâne cel puțin până în 2044.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews