Pentru data de 17 octombrie, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a instituit Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, începând de la 22 decembrie 1992.

Această zi are drept scop promovarea înțelegerii și a dialogului între persoanele aflate în sărăcie și societatea în general, conform ONU.

Tema acestui an, intitulată „Muncă decentă și protecție socială: punerea în practică a demnității pentru toți”, se concentrează pe recunoașterea faptului că oamenii care trăiesc în sărăcie extemă lucrează adesea în condiții de muncă periculoase, fără regulamente, și în ore lungi și epuizante. Cu toate acestea, ei nu reușesc să câștige suficient pentru a asigura un trai adecvat pentru ei și familiile lor.

Tema din 2023 subliniază importanța asigurării accesului universal la locuri de muncă decente și la protecție socială pentru a sprijini demnitatea umană pentru toți oamenii. Aceasta sugerează că munca decentă ar trebui să ofere salarii echitabile, condiții de muncă sigure și să recunoască valoarea intrinsecă și umanitatea tuturor lucrătorilor.

De asemenea, protecția socială universală este esențială pentru a asigura siguranța veniturilor tuturor și pentru a pune accentul pe membrii cei mai vulnerabili ai societății.

Tema reprezintă, de asemenea, un apel la liderii politici și la factorii de decizie să folosească demnitatea umană drept ghid în procesele lor decizionale, în scopul de a promova drepturile fundamentale ale omului și justiția socială, în detrimentul căutării exclusiviste a profiturilor corporative.

Colaborările globale puternice între guverne, companii și organizații ale societății civile sunt cruciale pentru obținerea unei dezvoltări echitabile și pentru a garanta că nimeni nu este neglijat sau lăsat în urmă.

Prin urmare, sărbătorirea acestei zile reprezintă o ocazie de a exprima solidaritatea față de cei care trăiesc în sărăcie, de a asculta cu atenție luptele lor zilnice și de a reitera angajamentul de a crea o economie echitabilă, care pune accentul pe protecția bunăstării umane și a mediului în detrimentul maximizării profiturilor financiare.

Scopul final este eliminarea totală a sărăciei prin crearea unor condiții care să permită tuturor să trăiască cu demnitate.

Sursă: Basilica

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *