Sursa: petitchef.ro

Pe 13 iulie sărbătorim Ziua cartofilor prăjiți, așa-zișii „french fries” (cartofi prăjiți franțuzești), numiți și cartofi pai, delicios de crocanți dar fragezi în interior.

Paradoxal, cartofii prăjiți franțuzești își au, de fapt, originea în Belgia. Potrivit unui manuscris de familie din anul 1871, cartofii erau tăiați în satele din această țară în formă de pește, prăjiți și puși pe masă în locul peștilor care nu puteau fi pescuiți în perioada iernii, din râurile înghețate.

Termenul de „french fries” a fost dat pare-se acestui tip de cartofi prăjiți de către trupele americane ajunse în Europa în decursul primului război mondial, probabil după ce au intrat în contact cu soldații din armata belgiană, una a cărei limba oficială era în acea vreme franceza. Și mai derutant este că prin Belgia poartă încă un alt nume, „cartofi flamanzi”!

Cartofi prăjiți și „chips-uri” americane.

Ar trebui să se facă distincție de asemenea și între cartofii prăjiți și „chips-urile” americane, care sunt tăiate subțiri și prăjite până devin crocante. Cartofii prăjiți, pe de altă parte, sunt fabricați din bastoane de cartofi de diferite grosimi, rezultând o textură delicioasă, de la moale la crocantă. Serviți adesea doar cu o stropire de sare, au devenit un însoțitor iubit pentru hamburgeri și alte preferate grase.

‎‎

Sursa: diane.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *