Conform datelor proiectului “România în siguranță”, țara noastră este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevre de prim-ajutor, iar în același timp 70.000 de români mor anual din această cauză. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021, erau în total 2.031 de cabinete medicale școlare. Dintre acestea, 2.009 se aflau în mediul urban, iar 22 în mediul rural.
„În calitate de studenți la medicină cunoaștem importanța însușirii manevrelor de prim ajutor. Știm care sunt riscurile unui stop cardio-respirator și știm că tehnicile de resuscitare pot face diferența între viață și moarte. Societatea Studenților în Medicină din București este alături de Declic în acest demers.”, a declarat Societatea Studenților în Medicină din București pe pagina de Facebook.
Manevrele de prim ajutor fac diferența dintre viață și moarte. Pentru a pregăti cetățeni capabili să salveze vieți, alte țări au introdus cursuri periodice de prim ajutor încă din școală. La fel trebuie să se întâmple și în România.
În România există doar un curs opțional de Educație pentru Sănătate, la care participă mai puțin de 10% dintre actualii elevi, viitori adulți. De aceea, solicităm ministrei Educației să ia măsuri urgente pentru a introduce cursuri de prim ajutor în școli. O poate face imediat, prin noile Legi ale Educației, care acum se află în plină dezbatere parlamentară
Vezi aici scrisoarea deschisă: https://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa…/
Poți semna petiția Declic aici: https://facem.declic.ro/campaigns/cursuri-de-prim-ajutor-in-scoli?fbclid=IwAR00d_D0FoRvC49SHYqAqtl86upv-QqBcKRGoZvA9udy0SLWVU08y9rafok
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.