În fiecare an, pe 12 august, sărbătorim Ziua Internațională a Tineretului, punând în lumină problemele care privesc tinerii pentru ca comunitatea globală. Aceasta recunoaște și sărbătorește capacitățile tinerilor în pozitie de colaboratori valoroși în societatea mondială de astăzi.

TEMA ANULUI 2023 – Abilități verzi pentru tineri: către o lume durabilă – Conceptul Nu

Context:


În 1999, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat recomandarea Conferinței Mondiale a Miniștrilor Tineretului (Lisabona, 8-12 august 1998) ca 12 august să fie declarată Ziua Internațională a Tineretului (A/RES/54/120). În ultimele două decenii de sărbătorire a Zilei Internaționale a Tineretului, mai multe inovatoare și au fost explorate teme oportune, inclusiv sănătatea mintală, solidaritatea intergenerațională, spațiile sigure pentru tineret și angajament civic.


Astăzi, lumea se angajează într-o tranziție verde. Trecerea către un mediu durabil
și o lume prietenoasă cu clima este esențială nu numai pentru răspunsul la criza climatică globală, ci și pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). O tranziție de succes către o lume mai verde va depinde de dezvoltarea competențelor ecologice în populatia.

Abilitățile ecologice sunt „cunoștințe, abilități, valori și atitudini necesare pentru a trăi în, dezvolta și susține o societate durabilă și eficientă din punct de vedere al resurselor”.


Acestea includ cunoștințe și abilități tehnice care să permită utilizarea eficientă a tehnologiilor și proceselor verzi în mediile profesionale, precum și abilități transversale care se bazează pe o serie de cunoștințe, valori și atitudini pentru a facilita protecția mediului decizii durabile în muncă și în viață.

Datorită naturii lor interdisciplinare, esența abilităților verzi este uneori exprimată, parțial dacă nu în întregime, prin alți termeni asociați, cum ar fi „competențe pentru viitor” și „competențe pentru locuri de muncă verzi”. In timp ce
abilitățile ecologice sunt relevante pentru oamenii de toate vârstele, au o importanță sporită pentru tinerii, care poate contribui la tranziția verde pentru o perioadă mai lungă de timp.

Importanta abilităților verzi pentru tineri

Organizația Internațională a Muncii (ILO) prezice că această tranziție va duce la generarea a 8,4 milioane de locuri de muncă pentru tineri până în 2030, denumite în mod obișnuit locuri de muncă verzi. Aceste roluri contribuie la conservarea sau restaurarea mediului, fie prin sprijinirea proceselor ecologice, fie prin producerea de bunuri și servicii conștiente de mediu.

Echiparea tinerilor cu abilități ecologice este esențială pentru a naviga cu succes în peisajul în evoluție și pentru a valorifica perspectivele viitoare. În ciuda recunoașterii tot mai mari a importanței competențelor ecologice, pare să existe o lipsă de astfel de competențe în rândul tinerilor, ceea ce reprezintă o barieră în calea angajării lor într-o economie care îmbrățișează o schimbare ecologică. Iar dacă tendințele actuale persistă, se estimează că până în 2030, peste 60% dintre tinerii ar putea să nu aibă abilitățile necesare pentru a excela în economia verde.

Un alt obstacol semnificativ este subestimarea investițiilor necesare în dezvoltarea competențelor în cadrul angajamentelor naționale de implementare a acordurilor internaționale majore privind clima.

În raportul „Agenda noastră comună”, secretarul general subliniază rolul esențial al educației și al dezvoltării competențelor în abilitarea indivizilor pentru a traversa tranzițiile societale de-a lungul vieții. Tranziția verde modifică experiențele educaționale și ocupaționale ale tinerilor de astăzi. În plus, tinerii dotați cu abilități ecologice vor fi mai bine poziționați pentru a servi drept catalizatori, conducând sarcina către un viitor mai durabil, conform UN.

Obiectivele Zilei Internaționale a Tineretului în 2023 sunt:

  • Creșterea gradului de conștientizare a competențelor ecologice și a relevanței acestora pentru realizarea ODD-urilor, subliniind totodată
    rolul central al tinerilor în tranziția verde;
  • Să doteze părțile interesate cu cunoștințele și informațiile necesare pentru a înțelege
    importanța competențelor ecologice pentru tineri;
  • Să prezinte politici și practici care pot stimula dezvoltarea competențelor ecologice în rândul tinerilor
    oameni; și
  • Să ofere o platformă incluzivă pentru ca părțile interesate să facă schimb de opinii asupra unor astfel de subiecte

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *