logo
RNTV Live

10 ani, pedeapsa maximă pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan.

accident rutier la Boldeşti Scăeni
Erika Stoica

Camera Deputaților a adoptat o nouă lege care prevede sancțiuni mai aspre pentru șoferii depistați conducând sub influența alcoolului sau a drogurilor. Potrivit acesteia, șoferii prinși băuți sau drogați la volan pot fi privați de permisul auto pentru o perioadă de până la 10 ani.

Inițiativa legislativă a fost propusă de senatorul Robert Cazanciuc și vine în urma tragicului accident de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.

Ce prevede legea adoptată de Camera Deputaților:

  • Pedepsele complementare pentru interzicerea exercitării unor drepturi, inclusiv dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule, pot ajunge până la 10 ani.
  • Instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei pentru infracțiunile de conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Proiectul de lege modifică mai multe articole din Codul Penal, extinzând pedepsele pentru conduita periculoasă la volan și consolidând prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihoactive.

Legea impune sancțiuni mai severe pentru șoferii care încalcă regulile rutiere și conduc sub influența substanțelor interzise. Măsurile sunt necesare pentru a proteja siguranța pe șosele și a preveni tragediile cauzate de conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Legea adoptată de Camera Deputaților va fi trimisă acum pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis. Această inițiativă legislativă vine în contextul în care peste 5.000 de persoane au fost ucise sau rănite pe șoselele din România numai în anul 2023, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor