logo
RNTV Live

Ministerul Sănătății a făcut cunoscut faptul că lista medicamentelor compensate și gratuite a fost extinsă

medicamente
Constantin Corina

Marți, Ministerul Sănătății a anunțat introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 molecule inovative

Ministerul Sănătății a anunțat marți extinderea accesului pacienților cronici, cu afecțiuni grave, la medicamente de ultimă generație, prin adăugarea a 28 de molecule inovative în lista de medicamente compensate și gratuite. Acestea includ 22 de molecule noi, precum și alte 6 molecule introduse pentru noi indicații decât cele listate anterior.

Medicamentele inovative sunt destinate tratării unor afecțiuni precum hepatitele cronice virale B, C și D, ciroza hepatică, boala Parkinson și alte afecțiuni neurologice, colagenoze majore, poliartrită reumatoidă, psoriazis cronic sever, boli endocrine și metabolice, boală cronică de rinichi în stadiu predializă, boli degenerative ale ochiului, boală cronică inflamatorie intestinală și sindrom de intestin scurt.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că accesul pacienților la aceste medicamente este o prioritate constantă pentru Ministerul Sănătății, iar colaborarea cu alte instituții și organizații de pacienți este esențială pentru progresele realizate.

Printre moleculele introduse se numără și șase noi molecule în programul național de oncologie, care includ Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare începând cu data de 1 mai 2024.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor