logo
RNTV Live

Ia,în Patrimoniul Mondial al Umanităţii. Ploieştiul contribuie

sezătoare
Mihai Constantinescu

Ia românească ar putea ajunge în curând în Patrimoniul Mondial al Umanităţii. În acest sens, Comisia pentru relaţia cu UNESCO a făcut toate demersurile necesare.

Concret, pentru includerea cămășii cu altiță în patrimoniul UNESCO, s-a întocmit un dosar. Intitulat „Arta cămăşii cu altiţă – IA”, acesta urmează să fie finalizat până în martie 2021.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/povestea-mai-putin-stiuta-a-infiintarii-a-orasului-ploiesti-care-a-inceput-in-urma-cu-mai-mult-de-600-de-ani/

Ploieştiul contribuie prin şezătoarea urbană

La acest proiect de mândrie naţională, o contribuţie importantă aduce şi oraşul nostru. Pe harta României, se află și Ploieștiul, unde se desfășoară șezătoare urbană.

Detalii mai jos:

Ia, mijloc de afirmare a individului în comunitate

Este răspândită cu deosebire de-o parte și de altă a Munților Carpați, în Moldova, Bucovina, Muntenia, Oltenia și sudul Transilvaniei. Cămașa femeiască cu altiță reprezintă și astăzi în majoritatea zonelor etnografice ale României, un important mijloc de afirmare a individului în comunitate și de exprimare a identității sale culturale.

Asemenea oricărui document de cancelarie, așternut cu slove frumos caligrafiate, cămașa încrețită la gât, cu altiță, numită de specialiști cămașă carpatică, este un tip de mărturie vizual-documentară, de înaltă performanță artistică. Desăvârșită de mâna femeilor de la țară, generație după generație, nu doar pentru a-și proteja trupul de intemperii, ci și pentru a comunica oamenilor, printr- un cod vestimentar specific mentalității tradiționale românești, mesaje non-verbale despre status-ul purtătoarelor: de unde vin, ce vârstă, etnie și statut civil au.

O adevărată carte de identitate

Pentru români cămașa cu altiță, asociată cu celelalte piese ale costumului popular, a fost și este o adevărată carte de identitate prin intermediul căreia își pot exprima apartenența teritorială și etnică.

Nu se cunoaște cu precizie momentul apariției acestui articol de îmbrăcăminte, însă cercetările atestă faptul că ia ar putea data încă din perioada culturii Cucuteni

Anual, pe 24 iunie, este marcată Ziua Universală a Iei, reprezentativă piesă a costumului popular românesc. 

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/ploiestenii-cu-care-ne-mandrim/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/restrictiile-raman-in-vigoare/

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/videolocuri-unice-in-prahova-zone-turistice-nedescoperite/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor