logo
RNTV Live

Apneea în somn – riscuri despre care ar trebui să știm

3 b
Erika Stoica

Înregistrările in vederea diagnosticării afecțiunilor respiratorii în timpul somnului sunt acum disponibile pentru toți pacienții asigurați in Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești, secția Pneumologie, Dr. Raluca Mihaela Bercea, medic specialist pneumolog cu competenta Somnologie și Ventilație non invazivă.

‼️ La nivel global, se crede că 100 de milioane de oameni au APNEE ÎN SOMN. 80% dintre persoanele cu apnee în somn rămân nediagnosticați.

‼️ Se estimează că apneea obstructivă de somn în forma ușoară afectează între 1 din 4 bărbați și 1 din 10 femei din populația generală.
Dacă luăm în calcul forma moderată a apneei obstructive de somn, estimările sunt în intervalul 1 din 9 bărbați și 1 din 20 de femei.

‼️ Tratamentul apneei în somn moderată și severă este nedureros și neinvaziv. Terapia cu dispozitive CPAP reprezintă standardul de aur în tratamentul SAHOS, acţionând ca o atelă pneumatică şi împiedicând colapsul părţilor moi faringiene.

‼️ Cel mai important predictor al complianţei la tratamentul cu CPAP îl reprezintă somnolenţa diurnă: un pacient somnolent va fi motivat să încerce şi să continue tratamentul, pentru că beneficiul asupra somnolenţei apare imediat, chiar din noaptea de titrare.
Terapia cu CPAP nu schimbă conformaţia faringelui, ci doar îl menţine deschis în timpul somnului. De aceea, apneea în somn nu se vindecă după o anumită perioadă de tratament. APNEEA DE SOMN SEVERĂ ESTE O AFECȚIUNE CRONICĂ.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor