Companiile românești pot obține finanțări nerambursabile de până la 300.000 de euro. Începând cu 7 iunie 2024, firmele care intenționează să se listeze la BVB, pe Piața Reglementată sau AeRO, pot accesa fonduri nerambursabile pentru a acoperi costuri

Sprijinul financiar total este de 38,2 milioane de euro, iar companiile pot accesa până la 300.000 de euro pentru listarea pe Piața Reglementată și 70.000 de euro pentru listarea pe piața AeRO. Proiectele pot fi depuse între 7 iunie 2024 și 31 mai 2025.

„Dezvoltarea pieţei de capital prin creşterea numărului de companii listate, diversificarea sectoarelor economice din care provin şi lărgirea bazei de investitori, face parte dintr-o strategie începută acum doi ani, din mandatul de ministru al Finanţelor şi mă bucur că acest instrument finanţat prin PNRR arată eforturile conjugate ale statului, ale bursei şi ale mediului privat, care continuă într-o formulă de complementaritate ce va ridica nivelul de atractivitate al României, întărindu-ne poziţia investiţională în regiune şi la nivel european”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de Ziarul Financiar.

Apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” este destinat companiilor românești cu capital majoritar privat și se desfășoară într-un mod necompetitiv, cu posibilitate de depunere continuă până la data de 31 mai 2025. Evaluarea cererilor de finanțare se face conform principiului „primul venit, primul servit”.

„Bursa este o parte importantă a economiei naţionale şi reprezintă, alături de sectorul bancar, cea mai important sursă de finanţare a companiilor locale. Ne bucură sprijinul pe care autorităţile îl acordă dezvoltării pieţei de capital prin lansarea celui de-al doilea apel de proiecte menit să susţină companiile să se listeze la bursă. Autorităţile statului român sunt alături de noi pe mai multe paliere: prin redactarea şi implementarea strategiei de dezvoltare a pieţei de capital, prin participarea la îmbunătăţirea cadrului de guvernanţă (Codul de Guvernanţă Corporativă al BVB) şi implementarea acestuia la nivelul companiilor publice şi prin derularea constantă a programului de finanţare prin emisiunea de titluri de stat FIDELIS listate la bursă. Programul de susţinere a dezvoltării companiilor locale prin listarea la bursă, lansat de Guvernul României prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, contribuie la dezvoltarea economiei româneşti şi aduce antreprenorii locali mai aproape de clopoţelul bursei”, a spus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În cadrul apelului, sunt eligibile pentru finanțare costurile directe asociate procesului de atragere de capital, cum ar fi serviciile juridice, auditul financiar, consultanța financiar-contabilă, costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței, precum și cheltuielile legate de promovarea ofertelor publice.

În plus, companiile pot să-și acopere și costurile indirecte legate de prezența pe piața de capital. Acestea includ formarea profesională necesară managementului și angajaților pe subiecte precum guvernanța corporativă, reglementările de transparență bursieră și privind abuzul de piață, implementarea standardelor de raportare ESG și gestionarea relației cu investitorii.

Valoarea finanțării acordate este limitată la maximum 70% din cheltuielile eligibile, dar nu poate depăși 8% din valoarea subscrierilor la acțiunile nou emise în urma unei oferte publice inițiale primare, a unei oferte mixte sau a unui plasament privat.

Bugetul total disponibil este de 38,27 milioane de euro, din care 34,77 milioane de euro sunt finanțați din Mecanismul de Redresare și Reziliență, iar 3,5 milioane de euro provin din bugetul de stat, reprezentând valoarea TVA nedeductibilă aferentă cheltuielilor eligibile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *