logo
RNTV Live

Din Bulgaria, România a beneficiat de mai multe transplanturi de organe provenite de la un donator

totul-despre-transplantul-de-ficat-cover
Dudau Andreea Valentina

Un avion SMURD a efectuat o misiune medicală în Bulgaria pentru a prelua organe destinate pacienților din România!

Organele, provenite de la un donator aflat în moarte cerebrală în Bulgaria, au fost transportate în țară, deoarece nu exista niciun pacient compatibil acolo pentru transplant. Aceasta a fost prima dată când s-a realizat o prelevare de organe dintr-un stat străin, a declarat Guenadiy Vatachki, șeful Agenției Naționale de Transplant.

„Ieri (miercuri) a avut loc o prelevare de organe de la un donator în moarte cerebrală din Bulgaria. Deoarece nu existau primitori compatibili în Bulgaria, organele au fost oferite României în conformitate cu protocolul de colaborare în domeniul transplantului între cele două țări”, a explicat șeful ANT.

Pentru această misiune medicală, o echipă din Spitalul Parhon din Iași s-a deplasat de urgență cu un avion SMURD până la Sofia, unde a efectuat prelevarea, iar ulterior s-a întors la Iași pentru a efectua transplantul.

Guenadiy Vatachki a subliniat că aceste colaborări între țări pentru schimbul de organe sunt esențiale pentru a evita irosirea organelor donatorilor atunci când nu există pacienți compatibili în țara respectivă, în conformitate cu recomandările europene. Anul trecut au fost efectuate 4 prelevări din afara țării, 2 în Bulgaria și 2 în Republica Moldova, iar România a donat un cord și un ficat către aceste țări. Aceasta este prima prelevare din altă țară din acest an.

„În aceste momente, avionul SMURD Bombardier Learjet 75 nr. 1123 a încheiat o misiune specială externă, transportând o echipă medicală pentru transplant și organele prelevate din Bulgaria în România”, a transmis, miercuri seară, Inspectoratul General al Aviației.

Echipajul avionului a reușit să transporte echipa medicală și doi rinichi prelevați pentru transplant din Sofia la Iași în mai puțin de o oră. „Rinichii urmează să ajungă la doi cetățeni români, a căror singură șansă la o viață normală este transplantul. Împreună, toți cei implicați în executarea acestei misiuni au format o echipă care a asigurat parcursul fără probleme și în timp util de la donator la primitori”, a adăugat IGA.

Până în prezent, în 2024, au fost înregistrati 33 de donatori în moarte cerebrală și s-au efectuat peste 100 de transplanturi de organe.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor