logo
RNTV Live

De ce este bine să ținem POST NEGRU în VINEREA MARE?

BISERICA-SFANTA-TREIME-MAGURENI-2
Erika Stoica

Vinerea Mare, cunoscută și sub numele de Vinerea Patimilor, marchează ziua în care Hristos a fost dus la guvernatorul roman Pilat din Pont, înainte de Crucificare. Cu Paștele Ortodox în apropiere, creștinii se pregătesc spiritual, iar unii aleg să țină post negru în această zi importantă.

Postul negru este cel mai aspru dintre toate posturile și implică abținerea totală de la mâncare pe întreaga durată a zilei de Vinerea Mare. Este o formă de înfrânare atât a trupului de la pofte și plăceri, cât și a gândurilor rele. Conform tradiției, cei care aleg acest tip de post trebuie să se abțină și de la somn, pentru a-și întări voința împotriva ispitelor.

În Vinerea Mare, se rememorează evenimentele crucificării lui Iisus Hristos, iar conform Scripturii, acesta a fost răstignit la ceasul al treilea, adică dimineața la ora 9:00. În jurul ceasului al nouălea, adică la ora 15:00, Iisus a rostit cuvintele pline de însemnătate: “Eli, Eli, lama sabactani?” – “Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?”. Ulterior, “Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu. Şi acestea zicând, şi-a dat Duhul.” Până la Înviere, clopotele nu mai sunt bătute.

Astfel, postul negru în Vinerea Mare este o formă de rugăciune și reflecție profundă asupra sacrificiului lui Hristos și a însemnătății sale spirituale în credința creștină.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor