logo
RNTV Live

Care sunt persoanele care nu pot să-și exprime votul și din ce motive?

urne vot
Constantin Corina

În urma unei hotărâri adoptate de BEC , alegătorii care și-au schimbat reședința din străinătate în țară începând cu data de 11 aprilie 2024 nu vor putea să-și exercite dreptul de vot la alegerile locale

În situația alegătorilor cu domiciliul în străinătate care s-au mutat în țară înainte de data de 11 aprilie 2024 și nu sunt înregistrați în lista electorală permanentă, aceștia pot vota la secția de votare corespunzătoare locului de reședință, fiind înregistrați în lista electorală suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare.

De asemenea, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 2024, alegătorii cu domiciliul în țară care s-au mutat în altă unitate administrativ-teritorială înainte de 11 aprilie 2024 și nu sunt înregistrați în lista electorală permanentă pot vota la secția de votare corespunzătoare locului de reședință, fiind înregistrați în lista electorală suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare.

În aceste cazuri, alegătorul va fi radiat din lista electorală permanentă la solicitarea președintelui biroului electoral al secției de votare.

De asemenea, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din 2024, alegătorii cu domiciliul în țară care s-au mutat în țară după data de 11 aprilie 2024 vor putea vota doar în localitatea unde își au domiciliul.

Pentru a confirma locul de reședință, actul de identitate este suficient, dar se poate folosi și o dovadă de reședință, care este mențiunea privind reședința înscrisă pe un document care însoțește cartea de identitate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor